Blog: Genitale respons tijdens therapie.

Anna Byrne 09-01-2025
43 keer bekeken 0 reacties

Tijdens een combinatie van EMDR en Exposure therapie voelde ik een verandering in mijn lichaam. Ik was diep in detail aan het vertellen over het seksuele misbruik en mij werd gevraagt om de details van de penetratie te vertellen. Het lukte mij aardig, tot ik voelde dat mijn lichaam veranderen.

Ik werd nat. Hoe dan? Wat gebeurd er? Wilde ik het dan toch? 

Genitale respons 

Tijdens de psycho educatie en ook wel tijdens individuele sessies kregen we vaak informatie of vragen over de “genitale respons”. Braaf luisterde ik elke keer het verhaal maar deed er eigenlijk niks mee, ik had het immers ook nog niet meegemaakt! Een genitale respons is een reactie van het lichaam op een actievatie van een herrinnering aan misbruik. Tijdens  het voorspel of de seks zelf reageert het vrouwelijk lichaam door nat te worden. Dit zorgt er voor dat de seks soepel en glad verloopt. Hierdoor ervaar je in princiepe geen pijn. 

Activatie genitale respons tijdens therapie 

Tijdens een therapie sessie kan het zo zijn dat je lichaam reageert op de herrinnering door nat te worden. Dit is eigenlijk een geheel normale reactie. Wanneer iemand zonder nare misbruik ervaringen in detail over seks kunnen deze ook het nat worden ervaren. Je kunt hier niets aan doen, dit is een reactie waar je geen invloed op heb. 

Schaamte 

Toch schaamde ik mij kapot! Ik durfde het in eerste instatie niet te vertellen aan de therapeut maar toen ik later in een paniekaanval terecht kwam op mijn kamer heb ik het toch verteld. De 24-uursdienst op de afdeling en de psychologen praten er heen normaal over. Dat gaf mij het gevoel dat ik gehoord werd. Toch voelde ik mij enorm schuldig, als mijn lichaam zich voorbereid en het dus lekker vind had ik het vast ook zelf gewilt schoot er steeds door mijn hoofd. Tijdens de therapie zei een van de therapeuten tegen mij; maar als 6 jarig kindje wil je toch helemaal geen seks? Dan weet je toch helemaal niet wat dat is? Daar heb ik lang over nagedacht, het gevoel van “het misschien wel gewild hebben” gaf mij het gevoel van controle, also ik iets te zeggen had over de situatie. Nu, een aantal maanden later besef ik mij dat ik het helemaal niet wilde. Ik ben trots op mijn lichaam dat het na alles nog de kracht heeft nat te kunnen worden, na alle pijn en verdriet die het heeft meegemaakt. 

Het ligt niet aan jou 

Mocht je zelf mee maken dat je nat word tijdens therapie, een herbeleving of het vertellen van je trauma probeer dan te beseffen dat dit een natuurlijke reactie is. Een instinct van het lichaam. Het is okee! Het kan iedereen gebeuren. Het ligt niet aan jou! 

 

 

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

 

Contact

Stichting Project Speak Now
E-mail: info@projectspeaknow.nl
Rekeningnummer: NL50KNAB0723023425
KvK: 57736472

Help PSN

Je kunt je op vele manieren inzetten voor PSN. 

Lees meer

 

 

 

 

 
Cookie-instellingen