Het helen van diepe pijn

Marianne Kimmel 09-01-2022
181 keer bekeken {0} reacties

Het helen van diepe pijn is één van de meest intense en confronterende processen in je leven. Ergens verscholen in ons ligt namelijk een angst om helemaal gezond en heel te zijn.

Omdat ons dat terugwerpt op een volledig eigen verantwoordelijkheid, omdat het ruimte biedt die niet meer in te vullen is met negativiteit en omdat je simpelweg gelooft dat zoveel geluk niet bestaat.

Helaas worden we dagelijks bevestigd in onze overtuiging dat pijn bij het leven hoort. En dat we zonder lijden geen geluk kunnen vinden. Vaak blijken onze wonden ons ook iets op te leveren. Zo krijgen we bijvoorbeeld aandacht, kunnen we anderen beïnvloeden of zelfs controleren. En dus wordt het streven naar gezondheid een afweging van belangen. Wat levert mijn pijn me op en wat levert gezondheid me op?

Het is niet de bedoeling dat we gewond blijven. Want ook genezing en heling zijn belangrijke onderdelen van het leven. We hebben een zelfgenezend vermogen dat we vaak niet of te weinig gebruiken. Cellen vernieuwen elk moment en ook in de natuur vindt doorlopend heling plaats. Ondanks alle beschadiging en vernietiging. Er is één essentiële vraag die ons belemmert om genezing vanzelfsprekend te vinden. En dat is: waarom ik?

Als je pijn lijdt, ziek bent of op een andere manier niet gezond bent, wil je weten waarom jou dat gebeurt. En dan zoeken we naar de persoon die ons dat heeft aangedaan en willen we hem of haar straffen. Vaak ken je die persoon; een ander of jezelf. Maar om te helen is het belangrijk om voorbij te gaan aan de oorzaak van de pijn. Echte heling kan pas plaatsvinden als je daarvoor vanuit je kracht de volledige verantwoordelijkheid neemt en uit het slachtoffer voelen stapt.

Want zolang je je vasthoudt aan je wonden, omdat ze bekend zijn en je dan nog niet alle verantwoordelijkheid hoeft te dragen, is wat ze je geven nog belangrijker voor je dan wat heling je geeft. Maar op het moment dat je je wonden ziet als kansen om persoonlijk te groeien en een dieper geluk te kunnen ervaren, krijgen ze een andere betekenis. Dan worden ze van lasten, kansen. En dan vervalt meteen de noodzaak om je af te vragen waarom jou dit overkomt en om er iemand voor te straffen.

Vergeving van jezelf en de wereld om je heen is het enige dat je wonden echt kan omzetten tot kansen.

- Marianne Kimmel

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

 

Contact

E-mail: info@projectspeaknow.nl
Rekeningnummer: NL50KNAB0723023425
KvK: 57736472

Steun ons!

Het is mogelijk om ons te steunen via een donatie. 

Doneren

 

 

 

 

 
Cookie-instellingen