Ervaringen met aanvraag en uitbetaling Schadefonds

Marianne Kimmel 31-03-2022
689 keer bekeken {0} reacties

Heb jij te maken gekregen met een geweldsmisdrijf of seksueel misbruik en heb je hierdoor ernstige lichamelijke en/of psychische problemen opgelopen? Dan wil je deze ervaring waarschijnlijk het liefst zo snel mogelijk vergeten en wens je dat het misbruik nooit gebeurd was.

Helaas is de situatie niet meer terug te draaien. Wel kan een ervaringsdeskundige jou zo goed mogelijk helpen om dit trauma te verwerken en de negatieve gevolgen van seksueel misbruik zoveel mogelijk te beperken. Maar wist je dat je ook een financiële tegemoetkoming kunt aanvragen voor het onrecht dat jou is aangedaan? Deze mogelijkheid wordt aangeboden door het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Middels zo’n financiële tegemoetkoming wil het Schadefonds namens de samenleving een blijk van erkenning geven voor het onrecht dat jou is aangedaan, om jou zo een steuntje in de rug te bieden. Wil je graag wat meer over het Schadefonds weten en ben je benieuwd naar ervaringen met de aanvraag en uitbetaling van tegemoetkomingen van het schadefonds? Lees dan snel verder. Op deze pagina hebben we namelijk de belangrijkste informatie voor je verzameld, deels verkregen uit ervaringen van mensen die via het Schadefonds Geweldsmisdrijven een financiële vergoeding hebben aangevraagd en uitgekeerd gekregen.

Meer over het Schadefonds Geweldsmisdrijven

Het Schadefonds is een zelfstandig bestuursorgaan (opgericht in 1976) dat zich inzet voor slachtoffers van geweldsmisdrijven. Het bestuursorgaan bestaat uit een bureau met ruim tachtig medewerkers en een Commissie met tien leden. Schadefonds Geweldsmisdrijven werkt samen met de overheid, maar ook met slachtofferorganisaties en partners in de hulpverlening om slachtoffers van geweldsmisdrijven optimaal te kunnen ondersteunen. Het Schadefonds kan een financiële tegemoetkoming toekennen aan slachtoffers die ernstige lichamelijke en/of psychische problemen hebben opgelopen door het toedoen van geweld. Ook zet het orgaan zich in voor nabestaanden van slachtoffers en naasten die ernstige en blijvende lichamelijke of psychische problemen hebben opgelopen. Aan de hand van de financiële vergoedingen erkent het Schadefonds het onrecht dat deze mensen is aangedaan en draagt het bij aan het herstel van hun vertrouwen in de samenleving. De tegemoetkomingen worden gefinancierd door het ministerie van Justitie en Veiligheid, waardoor het Schadefonds altijd verantwoording af moet leggen aan de Tweede Kamer over aanvragen en uitkeringen van de tegemoetkomingen. Dit heeft geleid tot verschillende ervaringen met het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Schadefonds Geweldsmisdrijven – ervaringen met het aanvragen van tegemoetkomingen

Nu je weet wat het Schadefonds Geweldsmisdrijven voor jou kan betekenen, overweeg je wellicht om een aanvraag voor een tegemoetkoming in te dienen. Aan de hand van verschillende ervaringen met Schadefonds Geweldsmisdrijven, hebben wij de belangrijkste informatie rondom de aanvraag voor jou verzameld. Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om te weten of je in aanmerking komt voor een tegemoetkoming. Uit ervaring weten we dat je op de Schadefonds Geweldsmisdrijven website een quickscan kunt doen. Je moet dan een paar vragen beantwoorden en komt vervolgens te weten of je in aanmerking komt voor de tegemoetkoming. Maar deze quickscan leidt niet altijd tot een duidelijke conclusie. Het beste is dus om per telefoon of mail contact op te nemen met het Schadefonds.

Als je eenmaal weet of je in aanmerking komt voor de tegemoetkoming, dan kun je de aanvraag op twee verschillende manieren indienen, namelijk via de mail of per post. Het aanvraagformulier vind je op de website. Het is aan te raden om het aanvraagformulier in te vullen in een voor jou fijne en veilige omgeving, bij voorkeur samen met iemand die op de hoogte is van jouw situatie en bij wie je je vertrouwd voelt. Je zult namelijk een paar pittige vragen moeten beantwoorden waarbij je op een vrij klinische manier moet aangeven wat er precies is voorgevallen bij het incident en wat voor soort letsel je hebt opgelopen. Dit kan vervelende herinneringen en gevoelens oproepen. Voor extra ondersteuning kun je altijd telefonische hulp krijgen van Slachtofferhulp. Zoek ook rust en erkenning in een inspirerende blog of praat over je gevoelens met een goede vriend of een ervaringsdeskundige.

Als je de aanvraag eenmaal hebt ingediend, dan kan het even duren voordat je hier een reactie op krijgt. Voordat de aanvraag wordt af- of goedgekeurd, wordt er meestal eerst nog telefonisch contact opgenomen. Tijdens het telefonische gesprek kan gevraagd worden voor aanvullende toelichting en aanvullende informatie van een aangifte, uw arts of therapeut. Zodra alle informatie verzameld is, zal een jurist de zaak in behandeling nemen en bepalen of er een uitkering uitgekeerd zal worden en wat hiervan de hoogte zal zijn. Deze beslissing wordt zo snel mogelijk gemaakt en aan je doorgegeven, maar uiterlijk binnen 26 weken na de opgaaf van alle informatie. Het komt wel eens voor dat een aanvraag niet wordt goedgekeurd omdat een tegemoetkoming volgens het Schadefonds niet op zijn plaats is. Dat is natuurlijk zeer frustrerend en een peptalk van een coach kan dan wellicht verlichting brengen. Het is ook mogelijk om bezwaar te maken tegen de beslissing om de aanvraag af te keuren.

Uitbetaling schadefonds ervaringen
Nu je wat meer informatie hebt over ervaringen met betrekking tot een aanvraag bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven, is het ook goed om wat meer te weten over ervaringen met betrekking tot uitbetaling van het Schadefonds Geweldsmisdrijven. De meeste mensen ontvangen per brief de beslissing over de tegemoetkoming van het Schadefonds. Anderen geven door dat ze deze beslissing liever telefonisch ontvangen. Wanneer blijkt dat je recht hebt op een tegemoetkoming, wordt deze uiterlijk 30 dagen na de beslissing overgeschreven op jouw rekening. Ben je nog geen 18 jaar? Dan wordt 80 procent van de uitkering op een beleggingsrekening gestort, voordat dit geld aan je wordt uitgekeerd op je 18e verjaardag. Houd er altijd rekening mee dat je het Schadefonds moet inlichten als je ook geld ontvangt of gaat ontvangen van een verzekering of van de dader van het misbruik. Uit uitbetaling schadefonds ervaringen is namelijk gebleken dat dit de tegemoetkoming kan beïnvloeden. Meer informatie over de tegemoetkoming vind je op de website van het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

 

Contact

E-mail: info@projectspeaknow.nl
Rekeningnummer: NL50KNAB0723023425
KvK: 57736472

Steun ons!

Het is mogelijk om ons te steunen via een donatie. 

Doneren

 

 

 

 

 
Cookie-instellingen