​​​​​​​Triggers seksueel misbruik

Marianne Kimmel 16-03-2022
400 keer bekeken 0 reacties

Jarenlang heb je er geen last meer van gehad. En dan ineens gaat het weer mis, op een doodgewone dag zoals iedere andere dag. Na een heerlijke dag shoppen zit je samen met een vriendin te kletsen in een restaurantje. Achter je bevindt zich een oude houten trap naar de bovenverdieping.

Je neemt een slok van je koffie en dan ineens hoor je het. Iemand loopt met zware stappen de trap op, rustig en kalm. Wanneer de derde tree kraakt, raak je in paniek. Die trap klinkt exact zoals de trap bij jou thuis vroeger. En de voetstappen… ook die klikken bekend. Niets aan de hand, zeg je tegen jezelf. Hij is het niet. Toch draai je je even om voor de zekerheid. Gelukkig.

Herinneringen en triggers van seksueel misbruik kunnen ineens opduiken. Iets ogenschijnlijk kleins zoals een geluid, een geur of een object kunnen ineens herinneringen naar boven halen. Ook al had je er al jarenlang niet meer aan gedacht. Een trigger die gedachtes aan seksueel misbruik oproept, kun je het beste meteen goed aanpakken. De kans is namelijk klein dat het bij die ene keer blijft. Er is iets in je losgekomen. Seksueel misbruik verwerken is voor velen een zeer lastig traject. Het kan jarenlang duren om het misbruik een plaatsje te kunnen geven en triggers die het seksueel misbruik oproepen kunnen ieder moment van de dag opduiken. Helaas heb ik hier zelf ook ervaring mee. Daarom zet ik mij al jarenlang in voor lotgenoten. Ook jou zou ik graag willen helpen om de triggers van seksueel misbruik te overwinnen.

De grote gevolgen van seksueel misbruik triggers

Een mannenriem die in de winkel hangt of de mannelijke huisarts die zijn latex handschoenen aantrekt voor een snel onderzoek bij je. Of de geur van een bepaald soort eau de toilette. Het kunnen allemaal triggers zijn die flashbacks van seksueel misbruik oproepen. Een seksueel misbruik trigger kan je leven volledig op zijn kop zetten. Het kan zelfs je relatie met je huidige partner onder druk zetten. Daarom is het belangrijk om triggers van seksueel misbruik aan te pakken. Laat ze je leven niet langer beïnvloeden. Zorg dat de flashback aan die tijd stoppen en laat de angst je leven niet meer beheersen. Ook al lijkt het op dit moment misschien niet zo, maar het is mogelijk om je verleden los te laten en weer gelukkig te worden. Triggers die nare herinneringen van seksueel misbruik oproepen, kunnen gestopt worden. Dat heeft wel even tijd nodig. Geef jezelf die tijd. Maar het gaat je lukken, net zoals het mij ook is gelukt. Ik kan je begeleiden op deze weg en deel graag mijn ervaringen met jou. En daarmee hoop ik ook jou te kunnen helpen de triggers van seksueel misbruik te overwinnen.

Neem een trigger die seksueel misbruik oproept serieus

‘Je moet je niet zo aanstellen, het is maar een riem!’. Hoor je het jezelf al zeggen? Vervolgens koop je de riem en draag je hem nooit. Of je draagt hem toch, maar krijgt iedere keer een naar gevoel als je de gesp van de riem losmaakt. Je gevoel negeren en deze seksueel misbruik trigger niet serieus nemen, biedt meestal geen oplossing voor het probleem. Wanneer je last hebt van triggers die seksueel misbruik herinneringen oproepen, heb je het trauma nog niet volledig verwerkt en zul je ook te maken hebben met andere gevolgen van seksueel misbruik. Pas als je het volledige helingsproces hebt doorstaan, kun je de triggers achter je laten. En dat gaat dan ineens een stuk eenvoudiger dan je ooit had durven dromen. Ik kan hierover meepraten. Het heeft lang geduurd, maar ik kan je verzekeren dat je het uiteindelijk los kunt laten. Je staat er niet alleen voor. We doen het samen.

Hulp krijgen

Het lukt vrijwel niemand om helemaal alleen door het helingsproces van seksueel misbruik te gaan. Zoek daarom hulp van iemand die je vertrouwt en die je een luisterend oor kan bieden. Ook kan het helpen te luisteren naar ervaringen van andere mensen die ongeveer hetzelfde hebben meegemaakt. Hoe gingen zij om met een trigger van seksueel misbruik die leidde tot nare flashbacks? Ik heb zelf ervaren hoe belangrijk het is om de juiste begeleiding te krijgen. Het helpt je om je verleden achter je te laten en met een positieve blik vooruit te kijken. Graag wil ik er zijn voor mensen die hetzelfde hebben meegemaakt als ik. Daarom heb ik een boek geschreven en deel ik mijn eigen ervaringen regelmatig in de media. Het is mij gelukt om weer gelukkig te worden. Weer van mijzelf en mijn lichaam te gaan houden. Je kunt bij ons met ervaringsgenoten praten die je bijstaan op je weg van heling. Dit kan via telefoon, chat of email, zoals het voor jou het fijnste voelt. Reik uit en laat je helpen, want samen staan we sterk. En er zijn voldoende ervarinsggenoten die je laten zien dat een gelukkig leven na seksueel misbruik echt mogelijk is. 

Afbeeldingen

Reageren

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

 

Contact

E-mail: info@projectspeaknow.nl
Rekeningnummer: NL50KNAB0723023425
KvK: 57736472

Steun ons!

Het is mogelijk om ons te steunen via een donatie. 

Doneren

 

 

 

 

 
Cookie-instellingen