Hoe kan je iemand steunen na een ongewenste seksuele ervaring?

Marianne Kimmel 07-04-2022
318 keer bekeken {0} reacties

Hierbij tien mogelijke manieren waarop je iemand die een ongewenste seksuele ervaring heeft gehad, kan helpen.

1. Luister met aandacht.

Laat weten dat je er voor iemand bent en luister met aandacht. Veel slachtoffers zijn bang om niet geloofd te worden en vinden het daarom moeilijk om hun verhaal te delen. Als je niet weet wat je moet zeggen, is luisteren vaak genoeg.

2. Steun je naaste.

Je hebt misschien vragen aan je naaste. Accepteer het als hij of zij niet alles (gelijk) wil vertellen.

3. Wees je bewust van emoties.

Soms zijn slachtoffers boos of juist heel verdrietig. Bij iedereen is het anders. Welke emoties je naaste ook voelt, denk eraan dat ze er mogen zijn.

4. Stel vragen over aanraking.

Mensen die seksueel misbruik en-/of geweld hebben meegemaakt willen soms een tijdje liever niet aangeraakt worden. Vraag voorzichtig of het oké is dat je iemand aanraakt of laat de ander het initiatief nemen.

5. Vraag naar de wensen van je partner.

Seks hebben na een ongewenste seksuele ervaring kan moeilijk zijn. Als je een liefdesrelatie hebt met het slachtoffer, zet hem of haar dan niet onder druk om te vrijen. Vraag je partner wat zijn of haar wensen zijn op het gebied van seksualiteit en intimiteit.

6. Bied praktische hulp.

Kan ik boodschappen voor je halen? Zal ik met je meegaan naar die afspraak? Praktische hulp kan heel fijn zijn voor een slachtoffer.

7. Respecteer keuzes.

Iemand die slachtoffer is geworden van seksueel geweld staat voor een aantal keuzes. Wel of geen aangifte doen? Psychologische hulp of niet? Het is belangrijk dat hij of zij goede informatie krijgt en vervolgens zelf keuzes maakt in zijn of haar eigen tempo.

8. Vertel het verhaal niet zomaar door.

Laat je naaste zelf bepalen wie mag weten wat er is gebeurd en wie niet.

9. Heb geduld.

Het verwerken van een ongewenste seksuele ervaring kan veel tijd kosten. Jij kan helpen door geduldig te zijn en te blijven luisteren.

10. Vergeet jezelf niet!

Ook jij moet je emoties kwijt kunnen. Het is hierbij belangrijk dat je iemand anders zoekt met wie je kunt praten. Vertel je naaste wel dat je hulp zoekt bij anderen.

Ook wij zijn er voor je! Heb je hulp nodig, bekijk dan de mogelijkheden die we je kunnen bieden

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

 

Contact

E-mail: info@projectspeaknow.nl
Rekeningnummer: NL50KNAB0723023425
KvK: 57736472

Steun ons!

Het is mogelijk om ons te steunen via een donatie. 

Doneren

 

 

 

 

 
Cookie-instellingen