Niet geloofd worden

Marianne Kimmel 26-11-2022
669 keer bekeken {0} reacties

"Mama aait me over mijn hoofd. Ik zeg maar niet dat ik niet durf te slapen. Steeds als ik mijn ogen sluit, voel ik zijn handen weer. Ik wil haar vertellen dat ik bijna dood was en dat het papadagje verschrikkelijk was. Maar ik doe het niet. Mama gelooft me toch niet. Niemand zal me nooit geloven".

Het niet geloofd worden, loopt als een rode draad door mijn leven. Het begon natuurlijk met mijn vader, die bleef ontkennen me ooit seksueel misbruikt te hebben. Maar hij ontkende ook dat hij met deuren smeet, schold en een tiran was voor zijn gezin. Hij ontkende zelfs dat een rode deur rood was. Door zijn ontkenningen en ongeloof snapte ik op momenten niks meer van de wereld, vertrouwde ik niemand meer en twijfelde ik in alles aan mezelf.

Toen ik op mijn achtste eindelijk iets tegen mijn moeder durfde te zeggen, deed ze het meteen af als levendige fantasie. Dat hakte er nog duizendmaal harder in. Dat mijn bloedeigen moeder me niet geloofde. Dat ze de woorden van mijn vader verkoos boven die van mij. Dat ze nooit vroeg naar mijn kant van het verhaal en dat ze dat al die jaren volhield tot de dag van vandaag.

En dan het ongeloof van een juf die ik iets vertelde. Of de leerplichtambtenaar die de reden van mijn verzuim maar onzin vond, en me met intense paniekaanvallen weer naar school stuurde. Of de kinderarts die mijn vader wel mocht en het daarom volkomen ongeloofwaardig vond. Of die kennissen van mijn vader die wel toegaven dat ie veel te dominant en streng voor me was, maar seksueel misbruik meteen van tafel schoven.

Uiteindelijk ging ik door al dat ongeloof zelfs twijfelen aan mezelf. Totdat ik rond mijn dertigste voor het eerst de tante bezocht, waarmee we geen contact mochten hebben. Zij zei: "Dat heb ik altijd al geweten. De manier waarop je bij hem op schoot zat, hij naar je keek en over je sprak. Het was overduidelijk".

Dat moment waarop mijn tante als eerste in mijn leven het seksueel misbruik door mijn vader geloofde, was van onschatbare waarde. Ze gaf me daarmee een deel van mijn zelfvertrouwen, veiligheid en kracht terug. Niet geloofd worden als je seksueel misbruik of seksueel geweld hebt meegemaakt, is wellicht nog verwoestender dan het trauma zelf.

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

Aluvi tester

22-01-23 om 15:43

html injection

 

test comment

tester

22-01-23 om 15:47

Hopeloos

18-02-23 om 16:45

Hier als kind wekelijks misbruikt door een bekende.

Niemand geloofde het en zo kon het van mijn 8e tot 13e doorgaan.

In die tijd zelfs naar psychiaters gesleept vanwege mijn "fantasie" verhalen want waar zijn nee dat kon niet.

Nu inmiddels 31 jaar verder en bezig met zwaar traject trauma therapie.

Praten erover is moeilijk en gaat traag omdat de niet geloofd worden stem in het hoofd zit

John

16-03-23 om 8:29

Seksueel misbruik komt veel voor. Het vindt plaats in alle lagen van de bevolking, bij Nederlanders en bij allochtonen, door mannen en vrouwen. 1 op de 6 vrouwen heeft er vóór haar zestiende jaar mee te maken gehad. Meestal is de pleger iemand uit de directe omgeving van het kind, zoals een (stief)vader, broer, oom, huisvriend of buurman, soms een (stief)moeder of tante. Ook jongens krijgen met seksueel misbruik te maken. Eén op de drie meldingen bij de politie betreft een jongen.

Seksueel misbruik gaat een kind niet in de koude kleren zitten. Het basisvertrouwen wordt verraden en geschonden. Door seksueel misbruik wordt de autonomie en de geestelijke en lichamelijke integriteit aangetast.
Het misbruik ondermijnt het gevoel van veiligheid, ondergraaft beelden van zichzelf en van zijn/ haar omgeving.
Ervaringen met seksueel misbruik hebben alle elementen van trauma in zich: machteloosheid, acute ontwrichting van het bestaan, extreem onbehagen en geen controle over de gebeurtenis.

De gevolgen van deze ervaringen zijn ingrijpend. Ze beïnvloeden een groot deel van het leven, zonder dat het verband tussen de gevolgen/klachten en het misbruik gezien wordt.
De klachten ten gevolge van seksueel misbruik verergeren vaak door jarenlang zwijgen over deze ervaringen, uit angst en schaamte.
Het is nodig het zwijgen te doorbreken om het seksueel misbruik te kunnen gaan verwerken.

 

Contact

E-mail: info@projectspeaknow.nl
Rekeningnummer: NL50KNAB0723023425
KvK: 57736472

Steun ons!

Het is mogelijk om ons te steunen via een donatie. 

Doneren

 

 

 

 

 
Cookie-instellingen