Relatie na seksueel misbruik

Karin Janssen 07-02-2023
338 keer bekeken 0 reacties

Vicky’s misbruikverleden zorgt voor moeilijkheden in haar relatie met Rolf ‘Ik had in het begin heel veel herbelevingen als hij me aanraakte’

Vallen & Opstaan

Na een turbulent leven vol misbruik, ontmoet Vicky Rolf. Ze leert hem vertrouwen en na een aantal jaren trouwen ze. Toch blijft haar misbruikverleden het stel parten spelen. De geboorte van hun zoon legt grote druk op de relatie; Vicky vertrouwt Rolf niet met hun kind. Ze vertellen eerlijk hun verhaal: “Hij mocht niet alleen met hem zijn, ik was bang dat hij hem zou misbruiken.”

Vanaf haar vroege jeugd wordt Vicky door verschillende personen misbruikt. Op haar zestiende belandt ze op straat. Ze leidt een turbulent leven en komt uiteindelijk op haar 29e in een Blijft-van-mijn-lijfhuis terecht. “Daar vroeg een hulpverlener: ‘wat wil jij?’ Daar was ik helemaal van ondersteboven, het leek of alles stil stond,” vertelt Vicky over die periode. “Ik wilde niet meer bang zijn, ik wilde niet meer verkracht worden, ik wilde van mezelf leren houden. Mijn zoektocht naar herstel is daar begonnen."

Therapie

Vicky blijkt PTSS, angststoornissen en meerdere persoonlijkheidsstoornissen te hebben en wordt opgenomen voor behandeling. Tijdens creatieve therapie ontmoet ze Rolf. In eerste instantie is ze helemaal niet met anderen bezig, maar na verloop van tijd heelt ze en krijgt ze oog voor haar omgeving. Rolf valt haar op en het voelt voor haar als liefde op het eerste gezicht. “Hij had een veilige blik. In zijn ogen voelde het alsof ik thuis was.”

Rolf nodigt haar uit voor zijn verjaardag en brengt haar na afloop naar huis. “Toen heb ik hem uitgenodigd voor de koffie. Ik zei er wel bij: je moet niks van me verwachten, want meeste mannen verwachten dan meer dan koffie. Daarop zei Rolf: ‘ik ga lekker naar huis, dan doen we die koffie een andere keer’. Dat gaf mij zoveel vertrouwen. Na een tijdje bleef hij wel eens slapen, maar dan sliepen we gewoon. Rolf had in het begin zelfs een dik joggingpak aan, om mij vertrouwen te geven.”

Ik had veel verlangen om Rolf aan te raken, maar ik had in het begin heel veel herbelevingen als hij me aanraakte

Na een aantal jaar trouwt het stel. Vicky krijgt dan nog altijd therapie om haar verleden te verwerken. “Ik had veel verlangen om Rolf aan te raken, maar ik had in het begin heel veel herbelevingen als hij me aanraakte. Rolf merkte dan aan me dat ik verstijfde. Dan zei hij: ‘Kom we gaan even wandelen’. Hiermee hielp hij me weer in het hier en nu.

Moeite met vertrouwen

Toch vindt Vicky het moeilijk om Rolf helemaal te vertrouwen. “De eerste jaren dacht ik altijd: ooit komt de dag dat Rolf me zal slaan. Dan maakte ik hem boos om te kijken of hij me ging slaan. Na zeven jaar kwam ik erachter: hij gaat mij niet slaan. Toen pas kon ik mezelf zijn.”

“Ons uitgangspunt was: ik durf met jou te trouwen, want elke dag gaan we voor elkaar kiezen. Ik wil met jou oud worden. Dat hebben we afgesproken. We hebben een heel leven lang de tijd om aan elkaar te werken. “

Moeilijkheden in de relatie

Als het stel verblijd wordt met een zoon, steken de moeilijkheden toch weer de kop op. Haar verleden speelt Vicky parten en ze vindt het heel moeilijk om Rolf met hun kind te vertrouwen. “Hij mocht niet alleen met hem zijn”, vertelt Vicky. Hij mocht hem ook niet in bad doen. Ik was bang dat hij hem zou misbruiken.”

Vicky’s wantrouwen zorgt voor zwaar weer in het huwelijk. Rolf: “Je hoort een band op te bouwen met je kind, daar krijg je de kans niet voor. Dat was heel moeilijk voor mij. Toen zijn we bijna uit elkaar gegaan.”

Met behulp van een therapeut leert Vicky Rolt ook op dit punt te vertrouwen. “Ze hebben een mannelijke begeleider geregeld die dan samen met Rolf onze zoon in bad ging doen. Dat vond ik heel erg moeilijk, maar het heeft wel geholpen”, licht Vicky toe. Door onze zoon heb ik geleerd mezelf te vergeven. Zo’n kwetsbaar kindje misbruik je niet.

De komst van hun kind heeft Vicky uiteindelijk ook geholpen in haar helingsproces. “Ik heb door onze zoon geleerd om meer van mezelf te houden en mezelf te vergeven. Want zo’n kwetsbaar kindje, dat misbruik je niet. Dat is niet de schuld van een kind. Heel veel dingen heb ik daarmee verwerkt.”

Geloof

Vicky: “Ik heb altijd geloofd dat er een God was die van me hield en die me zou helpen. Ik denk dat voor heel veel mensen het leven heel zwaar is. Maar ik geloof heel erg in de liefde. Ik had mijn zoontje in mijn handen en toen dacht ik: ‘dit is een parel en zo ziet God mij ook’.

Ik heb altijd het geloof gehad: ik kom hier doorheen. Daarom is onze zoon ook gedoopt, ik wilde de liefde van God in zijn leven.”

“Ik heb geleerd om te vergeven, ook de daders, en niet in boosheid te blijven. Ik vind het wonder dat ik nog leef en dat God zo’n lieve man op mijn pad heeft gebracht. We hadden maar tien procent kans op een kindje en toch hebben we een zoon gekregen. Dat zie ik echt als een geschenk van God.”

Omgaan met misbruikverleden

Tot slot heeft Rolf nog een tip om om te gaan met een partner met een misbruikverleden: “Heb geduld, wil voor jezelf en voor je vrouw dat geduld opbrengen. Als je dat niet wilt, dan stopt het eigenlijk. Het heeft veel tijd nodig om het vertrouwen te winnen.”

Dit artikel is geschreven door de EO. 

 

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

 

Contact

E-mail: info@projectspeaknow.nl
Rekeningnummer: NL50KNAB0723023425
KvK: 57736472

Steun ons!

Het is mogelijk om ons te steunen via een donatie. 

Doneren

 

 

 

 

 
Cookie-instellingen