Groepen

09-11-2023
282 keer bekeken 0 reacties

Groepen, je wilt erbij horen, maar je blijft er ook van weg. Want wat als je er niet bij hoort? Veilig voelen in een groep is het eerste wat er moet gebeuren als je met een groep werkt of bent, ook in vriendengroepen, appgroepen, klassen, clubs, je werk, enz.

Als je wel eens buiten de groep bent gevallen, weet je wat het met je doet:

pijn, verdriet, boosheid, afstand nemen, ‘opdringen’ om er wel bij te horen, manipuleren, dissociëren (in allerlei soorten en maten), irritatie.

Seksueel misbruik plaatst je buiten de groep. Wat bedoel ik daarmee? Vanaf het moment dat je seksueel misbruikt wordt, worden er andere verbindingen in jouw innerlijk gelegd. Al in de eerste seconde van misbruik. Dit is de verloren seconde. In die verloren seconde ben je in aanraking gekomen met seksuele energie van een volwassene. Je bent dan meteen kind-af. Je bent anders en voelt je anders dan je leeftijdsgenoten. Je seksualiteit bevriest op dat moment en versnelt. Ook daarin voel je dat je anders bent dan je vriendjes en vriendinnetjes. En je kunt er ook niet over praten. Want dat mag niet. Je draagt een volwassen geheim met je mee. Misbruik plaatst je meteen buiten een groep. Soms is het niet te zien of te merken. Soms ontdek je het pas jaren later, doordat bepaald gedrag geïnternaliseerd is. Waarvan je denkt dat het gewoon bij je hoort. (Ik ben niet van groepen, ik ben op mezelf, ik hou niet van mensen, ik ben bang voor drukte…enzovoort)

Ik herken het van vroeger. Ik had veel groepen waar ik bij hoorde, want hé, mijn drang om aandacht te krijgen zorgde ervoor dat ik aanwezig was, de clown was. Mij wilde je er wel bij hebben, want zonder mij mis je wat. Ik zorgde ervoor dat ik gezien werd. (Ook dit is dissociatie)

Maar wat als ik het gevoel had ergens even niet bij te horen? Dan kwam er van alles omhoog:

Van 'wat een eikels' tot 'ik ben niet goed genoeg, leuk genoeg.' Ik draaide mij om en liep weg. Ik ging helemaal niet na wat er nu precies gebeurde in de diepere laag. Door ernaar te kijken, ook in een groep, komen de antwoorden vanzelf naar boven. En dat is mooi, want vaak (meestal) gaat het niet over de persoon in de groep die jou dat gevoel geeft er niet bij te horen. Meestal gaat het over het gedrag van een of een paar personen.

De dia is een oude. Die komt uit je rugzak met ervaringen uit het verleden. Durven kijken naar de dia geeft jou de veiligheid in jezelf. Beetje bij beetje kun je ook veiligheid in een groep ervaren. Als je jarenlang niet veilig bent geweest en geen basisveiligheid hebt, voel je je bijna altijd onveilig. Basisveiligheid wordt in je oorspronkelijke basis gelegd. Dit kan soms dus al van voor het seksueel misbruik zijn.

Wanneer voel ik de onveiligheid in een groep opkomen? Als iemand het spel niet meespeelt. Als iemand zich buiten de groep plaatst. In eerste instantie wil ik altijd hard werken om ze erbij te krijgen. Nu geef ik handvatten zodat ze basisveiligheid kunnen ontdekken en de oude dia's kunnen elimineren.

Waarom wil jij niet in een groep? Waarom loop jij er liever van weg?

Creëer je eigen basisveiligheid met een groep. Een groter cadeau kun je niet krijgen van anderen die er net zo in staan als jij.

 

Afbeeldingen

Reageren

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

 

Contact

E-mail: info@projectspeaknow.nl
Rekeningnummer: NL50KNAB0723023425
KvK: 57736472

Steun ons!

Het is mogelijk om ons te steunen via een donatie. 

Doneren

 

 

 

 

 
Cookie-instellingen