Nieuwe Wet Seksuele Misdrijven

Marianne Kimmel 22-03-2024
71 keer bekeken 0 reacties

Onlangs is met grote meerderheid door de Eerste Kamer de Wet Seksuele Misdrijven aangenomen. Deze gaat vanaf juli 2024 van kracht. We vertellen je graag wat deze nieuwe wet inhoudt en wat de mogelijke voordelen zijn.

Wat houdt de Wet Seksuele Misdrijven in?
Het doel is om slachtoffers van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag beter beschermen en de drempel om aangifte te doen voor ze te verlagen. Slachtoffers hoeven niet zoals tot nu toe het geval was aan te tonen dat er sprake was van dwang. Dat is namelijk een zware bewijslast. Met de nieuwe wet wordt het al strafbaar als iemand weet of had moeten weten dat de ander niet wil, maar toch doorgaat. Het wordt dus makkelijker aan te tonen en hopelijk wordt daardoor ook vaker aangifte gedaan. Ook seksuele intimidatie in het openbaar wordt strafbaat: op straat, maar ook online. Evenals het stelselmatig op seksuele en schadelijke wijze communiceren met kinderen (sexchatting). 

Waarom is dit wetsvoorstel zo belangrijk?
Veel slachtoffers van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag doen geen aangifte. Reden hiervoor is divers, maar vaak speelt ook een belangrijke rol dat dwang moeilijk bewijsbaar is. Slachtoffers bevriezen namelijk vanuit angst vaak en verweren zich daardoor niet. Doordat met de nieuwe wet de bewijslast lager wordt, hopen ze dat meer slachtoffers aangifte zullen doen. 

Is het bewijzen van '
weten of had moeten weten dat de ander niet wil, maar toch doorgaat' voldoende?
Nee, het is een belangrijk onderdeel maar op zichzelfstaand niet voldoende. Er blijft ook steunbewijs nodig, zoals sporen op het lichaam of tekstberichten. Het was vaak moeilijk te bewijzen dat het om seksueel geweld ging, omdat er vaak geen sporake was van dwang. Maar dankzij deze wet wordt de drempel wel een stuk verlaagd.

Gaat deze wet het moeilijker of makkelijker maken voor slachtoffers om aangifte te doen?
Het doel van deze wet is om het voor slachtoffers makkelijker te maken om aangifte te doen. Vaak besluiten slachtoffers nu geen aangifte te doen, omdat ze al weten dat dwang niet bewijsbaar is. Omdat dwang nu niet meer bewezen hoeft te worden, maar alleen of iemand wist of had kunnen weten of de ander wilde en toch doorging, wordt een sekueel misdrijf beter en makkelijker aantoonbaar.

Waarom is het voor slachtoffers zo lastig om aangifte te doen?
Er kunnen veel verschillende redenen zijn waarom slachtoffers geen aangifte doen. Maar een belangrijke reden is schaamte over wat er is gebeurd, evenals de angst om niet geloofd te worden. Als ze uiteindelijk het hele aangifteproces doorlopen, het hele verhaal en alle pijnlijke details vertellen, en later blijkt dat de dader niet veroordeeld kan worden, kunnen ze gevaar lopen. Alles is in de openbaarheid en de dader weet dat en is vrij. 

Waarom is het belangrijk dat slachtoffers van seksuele dwang aangifte doen?
Wij zijn van mening dat aangifte doen een hele persoonlijke keuze is, waarbij er geen goed of fout bestaat. Het belangrijkste is dat het slachtoffer het zelf wil en er ook aan toe is. Als het aangifteproces een slachtoffer kan hertraumatiseren of hem/haar terug kan zetten op het helingspad, dan is het vanzelfsprekend niet aan te raden om aangifte te doen. Maar daarentegen kan je inzetten en uitspreken om de dader te straffen ook heel veel kracht geven. Het is dus echt een persoonlijek keuze. Maatschappelijk gezien is het natuurlijk altijd belangrijk om aangifte te doen, om te voorkomen dat de dader andere slachtoffers maakt. Maar dat mag vanzelfsprekend niet ten koste gaan van het slachtoffer. 

Hoe kunnen we slachtoffers van seksuele dwang beter ondersteunen?
Dat ligt er natuurlijk aan aan wie je die vraag stelt. Er is nog veel verbetering nodig op verschillende plekken zoals bij het aangifteproces of in de zorg. Er blijkt vaak nog te weinig kennis over de gevolgen van seksueel geweld, waardoor verkeerde vragen worden gesteld of slachtoffers de verkeerde hulp krijgen. Voor mensen in het algemeen is het belangrijk dat we ons meer openstellen voor de verwoestende schade die seksueel geweld aanricht. En dat we vanuit die kennis met empathie en geduld een luisterend oor zijn voor slechtoffers. Het vertrouwen is bij slachtoffers vaak zo enorm beschadigd dat het tijd kost om dat te winnen. Maar als je die tijd neemt, kun je veel heling brengen door er voor een slachtoffer te zijn.

Wat zijn enkele signalen dat iemand mogelijk slachtoffer is van seksuele dwang?
Er is geen lijst met signalen die je kan afvinken om te bepalen dat iemand slachtoffer is van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wel is het zo dat veel dezelfde signalen bij slachtoffers zichtbaar zijn, zoals bijvoorbeeld een gebrek aan eigenwaarde, weinig tot geen vertrouwen, angstig, soms dissociëren, uitzichtloosheid, een masker van het gaat goed, triggers ervaren.

Waar kan ik meer lezen over de nieuwe wet?
Op de website van de Rijksoverheid staat meer informatie over de Wet Seksuele Misdrijven. 

Afbeeldingen

Reageren

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

 

Contact

E-mail: info@projectspeaknow.nl
Rekeningnummer: NL50KNAB0723023425
KvK: 57736472

Steun ons!

Het is mogelijk om ons te steunen via een donatie. 

Doneren

 

 

 

 

 
Cookie-instellingen